Általános információk

Általános információk

Drégelypalánk páratlan szépségű, festői környezetben fekvő, történelmi nevezetességű település. Vasúton (a Vác – Balassagyarmat vonalon) vagy közúton (2-es, E 75-ös sz. főútvonalon) egyaránt jól megközelíthető. Természeti szépsége és történelmi nevezetessége miatt közkedvelt kirándulóhely. Történelmi múltja egészen a török időkig nyúlik vissza, abba az időbe, amikor a nemzet élet-halál harcát vívta a pogány törökkel.800px-Drégelyvár_(6574._számú_műemlék)_3 Drégely sziklavárát a Hunt nembeli Demeter építette az elpusztuló honti vár helyett, egy 444 m magas vulkanikus kúpon. Albert király 1438-ban örök birtokként Palóczy György esztergomi érseknek adományozta. Várady Pál érsek a mohácsi vész után ide menekül. Ő nevezte ki a vár kapitányává Szondi Györgyöt. Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 000 főnyi seregével kezdi meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagy erejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesik. A sziklavár, amely napjainkban is épül, a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak. Néhány éve folyik a vár régészeti feltárása, részbeni rekonstrukciója és állagvédelme. 2004-ben itt helyezték el Melocco Miklós hatalmas kőtömbbe vésett alkotását, amely a drégelyi csatát idézi. Drégelyvár a nemzeti örökség része. A Szondi-hagyomány ápolásával, évente megrendezésre kerülő ünnepséggel adózunk a végvári hősök emlékének. A Drégelypalánkra látogató megtekintheti az 1658-ban épült templom helyén, az 1792-ben újjáépített barokk stílusú templomot, amely a környék legszebb temploma. Itt őrzik Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét. 1762-ben emelték a község egyik legszebb műemlékét, a Szentháromság-szobrot. Szép színfoltja a falunak az 1857-ben épített barokk stílusú kápolna. A község központjában lévő Szondi parkban kapott helyet 1988-ban Kő Pál szobrászművész alkotása, a Szondi-szarkofág.

Az idelátogató turista megtekintheti a Fő út 22. szám alatt található Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központot, ahol a község múltjából és jelenéből kaphat érdekes tájékoztatót. Megtekinthető a Régészeti leletek tára, Irodalomtörténeti kiállítás, Tájszoba és Pajta, valamint a Szent sírhely és a Szondi legendája film is. Az év minden napján nyitva tartunk! Nézzen be hozzánk! (bővebb információk: www.dregelyvara.hu)

A gazdag történelmi múlt emlékei mellett sok látnivalót kínál a táj szépsége, a természeti értékek sokasága. Az országhatár mentén kanyargó Ipoly ártere a Duna-Ipoly Nemzeti Park legszebb része. Élőhelye kiveszőben lévő fajoknak, növény- és állatvilágnak. Drégelypalánkon ma is élő hagyomány a farsangolás, a tavaszváró kiszézés, a húsvéti tojásfestés, a pünkösdke-járás, az aratási felvonulás, a vendégségi búcsú, a karácsonyi betlehemezés és Szentcsalád-járás. S elmaradhatatlan a szeptember végén több száz fő közreműködésével megrendezett szüreti felvonulás és bál is. A település önkormányzata ebben az évben egy mikrotérségi társulásra szövetkezett, amely a palóc konyhával, kerékpáros és lovas turizmussal, valamint vártúrák összehangolásával többnapos pihenésre ösztönzi az ide látogató diákokat, családosokat és időseket egyaránt. Ideális kiindulópontot kínálunk fél- és egész napos programokra, kirándulásokra a térségben. Községünkben étkezési lehetőség (Várkapitány vendéglő) és a falusi turizmus keretében szálláslehetőség magánházaknál biztosított. A hegyvidékkel, erdővel, mezővel körülvett falu eredeti élményt nyújt természetkedvelőknek. A község fölött emelkedő Drégely várrom méltán őrzi a végvári csaták emlékét, s hazaszeretetre indítja az arra látogatót.

Ha szállásadással, vendéglátással illetve programokkal kapcsolatos információkra kíváncsiak, forduljanak bátran Csósza Mercédeszhez, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ vezetőjéhez:

Elérhetőségek:
Cím: 2646 Drégelypalánk, Fő út 22.
Telefon: 35/300-392, 35/567-070
Email: mercedeszcsosza@gmail.com, info@dregelyvara.hu
Honlap: www.dregelyvara.hu, www.dregelyvar.com, www.dregelyvaralapitvany.hu

Comments are closed