Szondi Várjátékok

Szondi Várjátékok (Drégelypalánk – Drégelyvár)

A Szondi várjátékokat több mint két évtizede rendezi meg Drégelypalánk Község l1Önkormányzata Drégely váránál. A rendezvényt évről-évre egyre nagyobb érdeklődés övezi.
A település közössége nemcsak büszkén emlékezik, hanem minden szállal ragaszkodik történelméhez és hős kapitányához, Szondi Györgyhöz.
Czuczor Gergely, Kölcsey Ferenc, Arany János, Jókai Mór: csupán néhány jeles költőnk, írónk neve a hosszú sorból, akik Szondi emlékét megőrizték, kultuszát felélesztették.

Drégelypalánk a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének.
Rendezvényükkel a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal. A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák és korhű jelmezek keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik az egy, vagy kerek évfordulók alkalmával kétnapossá bővült programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. A rendezvényt már-már országos érdeklődés övezi.

A sziklavár 1991 óta a Nemzeti örökség része, 2012-től pedig Történelmi Emlékhely.
Amíg a romok állnak, – bár lassan – de a vár épül, hirdetni fogják Szondi György és vitézei hőstettét. Emlékezetét azonban a jelennek kell fenntartani, méltón a hősökhöz, s méltón a ma emberéhez. A példakép szerepe nélkülözhetetlen a mai fiatalok életében is, ezért van szükség olyan történelmi személyiségekre, akik a maguk korában helytálltak.
Nekünk fenntartani az ő emléküket, s ha mi tisztelettel emlékezünk, ápoljuk a Szondi hagyományt, gyermekeink is így tesznek majd.

l2

Comments are closed