Megjelenés a médiában

Megjelenés a médiában

2021.11.06. – Nógrád Megyei Hírlap – Kitüntetést vehetett át Drégelypalánk önkormányzata

A település önkormányzata a napokban vehette át az Energiahatékony Önkormányzat díját
az Országház felsőházi termében.
Tovább a teljes cikkre!


2021.10.23. – Nógrád Megyei Hírlap – Idén második alkalommal rendezték
meg a Szondi Várfutást Drégelypalánkon

A Drégelyvár Alapítvány idén is megrendezte a Szondi Várfutást a közelmúltban Drégelypalánkon.
A három kilométeres Apród rohamban tizenegyen, míg a nehezebb Vitéz rohamban tizenheten méretették meg magukat.
Tovább a teljes cikkre!


2021.07.12. – Nógrád Megyei Hírlap – A helyi lokálpatrióta szívügye lett a drégelyi vár sorsa

A Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete nemrégiben Kerekes László-díjat adományozott Pásztor Ildikónak, a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ vezetőjének kiváló szakmai munkásságáért. A díjazott rendkívül elkötelezett Drégely várának sorsa és a Szondi-kultusz iránt.
Tovább a teljes cikkre!


2021.07.04. – Nógrád Megyei Hírlap – Drégely vár ostromának 469. évfordulójára emlékeztek

Várjátékok helyett várünnepséget rendeztek idén Drégely váránál, a híres ostrom 469. évfordulóján.
A rendezvényen megemlékeztek az 1552 júliusának elején zajló hadi eseményekről.
Tovább a teljes cikkre!


2021.05.24. – Nógrád Megyei Hírlap – Táblák könnyítik az eligazodást Drégelypalánkon

A Drégelyvár Alapítvány tagjai a napokban megbeszélést tartottak Drégely vára fejlesztésével kapcsolatban.
Tovább a teljes cikkre!


2021.04.30. – Nógrád Megyei Hírlap – Különleges sportparkkal gazdagodott Drégelypalánk

Drégelypalánk önkormányzata még korábban nyert el kicsivel több mint hétmillió forint támogatást egy úgynevezett A típusú sportpark létesítésére. Az egészséges életmódot támogató beruházás a napokban készült el.
Tovább a teljes cikkre!


2021.04.26. – Nógrád Megyei Hírlap – A jövő generációinak ültettek el facsemetéket Drégelypalánkon

A település önkormányzata sikeresen pályázott húsz fa elültetésére a településfásítási programban,
amelyeket hétfőn ünnepélyes keretek között el is ültettek a község különböző pontjain.
Tovább a teljes cikkre!


2021.04.09. – Nógrád Megyei Hírlap – Jól halad a művelődési ház korszerűsítése

Drégelypalánk önkormányzata tavaly több pályázatot is benyújtott a Magyar Falu Programban.
Tovább a teljes cikkre!


2020.09.29. – OrosCafé – „Ezt biztosan sokan nem tudták rólam” – Nagy Ádám mesél

– Egy tanár számára minden nap élmény. És én egész életemben tanítottam – kezdi Nagy Ádám. – A főiskola elvégzése után sikerült azonnal a tanári pályán elhelyezkednem. Marosvásárhelyen kezdtem, majd onnan átköltöztünk a feleségemmel egy kicsiny, Nógrád megyei faluba, Drégelypalánkra. Rengeteg szép emlék, felejthetetlen élmény köt ide.
Tovább a teljes cikkre!


2020.08.30. – Nógrád Megyei Hírlap – Díszpolgári címet kapott a volt polgármester Drégelypalánkon

A település fejlődése érdekében végzett, több cikluson át tartó polgármesteri munkájáért a falu önkormányzata díszpolgári címet adományozott Dombai Gábornak, aki 29 éven át vezette Drégelypalánkot.
Tovább a teljes cikkre!


2020.07.31. – Nógrád Megyei Hírlap – Helyreállított fahíd biztosítja a határtalan átjárás esélyét Drégelypalánkon

Befejeződtek a Drégelypalánkot az Ipoly másik oldalán fekvő Ipolyhídvéggel összekötő fahíd felújítási munkálatai. A híd a gyalogos- és biciklisforgalmat hivatott biztosítani a két település között.
Tovább a teljes cikkre!


2020.06.29. – Nógrád Megyei Hírlap – A gyász vezényelte a drégelypalánki hagyományőrzőkhöz az örökifjú János bácsit

Ha életvidám, az örök fiatalság titkát ismerő embert szeretnénk látni, akin nem fog az idő, látogassuk meg a faluban élő Gál Jánost. A férfi most ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, de egyáltalán nem látszik rajta, hogy nyolc kemény évtized van a háta mögött. Annak ellenére, hogy életét sokszor nehezítették betegségek – megesett, hogy hónapokat töltött kórházban, sőt, egy időre meg is vakult – mégis minden mondatában tréfa van elrejtve. Pajkos versek tucatjait tudja fejből, és bármikor előkapja szájharmonikáját, hogy egy vidám dalt játsszon rajta.
Tovább a teljes cikkre!


2020.06.08. – Nógrád Megyei Hírlap – Elhunyt Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész

Életének 80. évében távozott a híres szobrász, a nemzet művésze – tudatta fia, Kő Boldizsár hétfőn Facebook-oldalán.
A Munkácsy- és Prima Primissima-díjjal is kitüntetett művész néhány nappal 79. születésnapja után, hétfőre virradóra halt meg családja körében. Kő Pál egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója – méltatta a művészt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Kő Pált az MMA saját halottjának tekinti. Mint a közleményben írják, a szobrászművész a 80-as évektől tudatosan kereste azokat a feladatokat, amelyekben újraállíthatta az országvigyázó képmásokat. Szondi György drégelypalánki kőszarkofágja – fekvő páncélosvitéz-portréval a tetején – 16-17. századi magyar síremlékeket idéz. A jórészt eltűnt középkori magyar szobrászat szellemében faragta meg Géza fejedelem és István király veszprémi kő domborművét és a vatikáni magyar kápolnában a három, Magyarországon is működött szent kőreliefjét.
Tovább a teljes cikkre!


2020.06.04. – Felvidék.ma – Trianon 100: Ipoly, az összekötő kapocs

Az egykoron településeket és a magyar közösséget összekötő Ipoly-hidak hídfőihez tervezett megemlékezést a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya. A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján a nagykürtösi járásbeli öt magyar településen a szomorú évfordulóra emlékezve nemzeti színű szalagot lőttek át az anyaországi folyópartra. Mindez jelezte: ha a határok el is választanak minket, az Ipoly összekötő kapocs maradt a magyar közösségek számára.
Tovább a teljes cikkre!


2020.04.01. – ÖNkormányzat – Híd épül – összekötve Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget

Drégelypalánk a Börzsöny hegység által határolt, Ipoly völgyében lévő község. Természeti értékeinek gazdagsága révén nem véletlenül része ez a terület a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak. Ám mégis szinte mindenkinek a település neve hallatán Arany János balladája, a Szondi két apródja jut az eszébe, és egyúttal a gazdag történelmi múlt, amelyre építeni lehet. A közeli, vulkanikus sziklacsúcson áll a várrom, amelyet egykor Ali budai pasa tízezres seregével támadott. Drégely történetét Arany a valósághoz hűen verselte meg; a község honlapján található történelmi dokumentumok még azt is megörökítették, hogy a két apród, akiket a kapitány az ellensége nemességében bízva kiküldött az ostrom előtt a várból, még négy év múlva is a pasa udvarában volt. A hely napjainkban is a hősi helytállás és a hazaszeretet szimbóluma. Évente 12-13 ezer turista látogat ide. A községet és Rigó Dávid polgármestert szeretnénk bemutatni lapunk olvasóinak.
Tovább a teljes cikkre!


2020.02.20. – National Geographic – Drégely vára és a Kámor-hegy legendái

Nagyorosziból a zöld sáv turistajelzést követve értük el történelmi emlékhelyünket a Drégely-várat. Az ide látogatóknak nem árt felkészülni, hiszen a vár kizárólag gyalogosan közelíthető meg és a kezdetben lankásabb turistaút hamarosan sokkal meredekebb és kitartóan elnyúló kaptatóba megy át. A félig leomlott kőfalak között, zegzugos, néhol sötétbe burkolózó lépcsőn botorkáltunk fel a vár belső udvarába. A 444 méter magas, magányos sziklacsúcson álló épületmaradványokból remek kilátás nyílik a Börzsöny-hegység környező hegycsúcsaira. A vár első írásos említése 1285-ből származik, ám jelentősége jóval később, a török hódoltság idején, a felvidéki bányavárosok védelmében játszott szerepében mutatkozott meg igazán. Végül az előrenyomuló török seregek jelentős túlerejével szemben a várvédők tehetetlennek bizonyultak és 1552-ben Szondi György várkapitánysága idején a vár elesett.
Tovább a teljes cikkre!


2020.02.18. – Nógrád Megyei Hírlap – A hagyományokat éltetve farsangoltak Drégelypalánkon

Farsangi mulatságot rendezett a hétvégén a Drégelypalánki Hagyományőrző Csoport. A bálba meghívást kapott a falu lakossága, valamint mindazon partnereik, akikkel az év során szorosabb együttműködést alakítottak ki. A farsangi bálban az elmaradhatatlan jelmezes felvonulás és táncmulatság mellett a csoporttagok egy fonóbeli vidám, csipkelődős jelenet előadásával is emelték a hangulatot. S hogy igazán hűek legyenek a farsangi hagyományokhoz, saját maguk által készített kocsonyával és farsangi fánkkal várták a mulatni vágyókat.
Tovább a teljes cikkre!


2020.01.13. – Nógrád Megyei Hírlap – Fiatalos szemlélettel vezeti faluját Drégelypalánk polgármestere

Megyénk egyik legnagyobb történelmi múltú települése a másfél ezer lakosú falu, ahol a múlt emlékeinek ápolása éppoly hangsúlyos, mint lakói jövőjének biztosítása. Drégelypalánk 2019 októberében megválasztott új vezetőjének számos elképzelése van arról, hogyan lehetne még többek számára vonzóvá tenni a falubeli életet. Rigó Dávid polgármesterrel az előttük álló tervekről, feladatokról beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre!


2019.12.07. – Várlexikon – Drégely – A vár rövid története

Veszprém elfoglalása után bizonyossá vált, hogy Ali budai pasa Drégely, Ságot és Gyarmatot kívánja elfoglalni. 1552. július 6-án 8-10000 főnyi haddal indult Drégely felé és körülzáratta a várat. Este a sági őrség parancsnoka jelezte ezt Teuffel lévai főkapitánynak: “Az bassa immáron Dregheol alath vagyon mind algyustul, az néppel siessen Nagyságtok.” Teuffel erősítést kért, de ez nem érkezett meg. Érdekesség, hogy Szondy tisztában volt az esélyeivel. Nem sokkal korábban írta Paksy Jánosnak Komáromba, hogy a várat maximum 4 napig tudja megtartani.
Tovább a teljes cikkre!


2019.08.17. – Concrete Média – Rangos kitüntetést vehetett át hat nógrádi polgármester

Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köztársasági elnöki kitüntetéseket, Életmentő Emlékérmet, valamint belügyminiszteri elismeréseket adott át az állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István király tiszteletére megrendezett ünnepségen.
A Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát Adományozták: Drégelypalánk község fejlesztése érdekében végzett közel három évtizedes településvezetői tevékenysége elismeréséül Dombai Gábor úrnak Drégelypalánk község polgármesterének.


2019.07.08. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondi György várkapitányának kora elevenedett meg Drégelypalánkon

Drégely várának romjai a nemzeti örökség részét képezik. A véráztatta történelmi falak lábainál 27. alkalommal szerveztek Drégelypalánk lakói múltidéző programsorozatot a Szondi-kultusz ápolására. A hősi csata 467. évfordulójának résztvevői igazi időutazást tehettek.
Tovább a teljes cikkre!


2019.06.15. – Magyar Kurír – A papság prófétai küldetés – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Esztergomban

Június 15-én, szombaton Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek falunk szülöttjét, Fehér Zoltán diakónust
áldozópappá szentelte az esztergomi bazilikában.
Tovább a teljes cikkre!


2019.06.01. – Nógrád Megyei Hírlap – Zegzugos börzsönyi ösvényeken tekertek

Csaknem másfél évtizedes múltra tekinthet vissza a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület kerékpártúrája, amelyre minden év májusában szerte az országból, sőt, még a Felvidékről is érkeznek a bringás tekerés szerelmesei. A kirándulást 2006-ban indította útjára az egyesület.
Tovább a teljes cikkre!


2019.05.29. – Nógrád Megyei Hírlap – Drégelypalánknál épülhet az Ipoly újabb hídja

Kétoldalú megállapodást írt alá egy új Ipoly-híd megépítéséről Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég között kedden Révkomáromban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Érsek Árpád, Szlovákia építésügyi és közlekedési minisztere – írja az MTI.
Tovább a teljes cikkre!


2019.04.04. – Természetjáró – Drégely vára
dregely_vara
A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Az erdőségekkel körülvett 444 méteres magaslaton található várromért és a pompás kilátásért megéri felkapaszkodni.
Tovább a teljes cikkre!


2019.03.21. – Nógrád Megyei Hírlap – Drégelypalánkon komoly összefogással lendíthetik fel az idegenforgalmat
01fenn-898x600
Trendek a falusi turizmusban, avagy hogyan csábítsunk vendégeket településünkre címmel szervezett előadást és műhelymunkát a drégelypalánki Sugárkankalin Turisztikai Egyesület a helyi Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.
Tovább a teljes cikkre!

 

Megjelenés a médiában (2018)
Megjelenés a médiában (2017)
Megjelenés a médiában (2016)

Megjelenés a médiában (1895-2015)

Comments are closed