Szondi hársfasor

 Szondi hársfasor

A várvédő hősök emlékezetére elsőként Simor János érsek 1885-ben kápolnát építtetett a feltételezett sír felett. Majd 1896-ban, a millennium évében hársfákat ültetett a Szondy kápolnához vezető út mentén és a kápolnát övező területek köré. Az idő vasfoga kikezdte és ezért 1975-ben lebontották a kápolnát. Az elültetett hársfákból napjainkig még 137 db megvan. A legkisebb 100cm, a legnagyobb 340 cm törzskerületű. Az elültetett kis- és nagylevelű hársfák az ország különböző részeiből származnak. Ezzel is azt kívánták kifejezni, hogy az egész ország hálás emlékezetének és a hősök tiszteletének jelképe ez az emlékfásítás. 1992. július 4-én az emlékhely szélén egy kopjafát és haranglábat állított fel a kései elődei tiszteletét talán kicsit megkésve ápoló utókor. A kopjafa szövege:
„Szondi György és hős katonái emlékére állította a hálás utókor nevében Palánk lakossága és a Szondi Ipariskola.” 1992. VII. 4. – Az emlékállítás időpontja.
Sajnos a vandalizmus számára ismeretlen fogalom a hála, a nemzeti büszkeség, az ősök tisztelete. A haranglábról azóta eltűnt a harang.
A Szondi-hársfasor kultúrtörténeti és növénytani védett természeti érték.

 

Pálmai Levente fotói

Lipták Zoltán fotói

Comments are closed