Részletek Csáky Károly Sándor-naptól úrnapig (A tavaszi ünnepkör szokásai és hiedelmei) 2006. Madách Posonium c. könyvéből

Részletek Csáky Károly: Sándor-naptól úrnapig

(A tavaszi ünnepkör szokásai és hiedelmei) 2006. Madách Posonium c. könyvéből

Virágvasárnap

Drégelypalánkon az 1930-as évek elejéig hajtottak kiszét. Az első világháború után azonban egy-két esetben elmaradt a szokás, amihez nyilván a háborús időszak, a háborúban elesettek halála, a vissza nem tértek hiánya is hozzájárult. Aztán újra kezdték, de – mint Manga lejegyezte – később „csiszolódtak a népek, nem hittek a babonában”. Az 1930-as években is csak egy-egy család kezdeményezte már a szokás életben tartását, mert a többiek erre nem voltak hajlandók: „babonának tartották és szégyellték” a rítust. 27 21.o.

Drégelypalánkon, ahol az 1930-as évek elejéig hajtották a kiszét, az öltöztetésben valamennyi lány részt vett, mert azt tartották, hogy aki a kiszét öltözteti, az még abban az évben férjhez megy. A bábura minden ruhadarabot ráadtak, amit akkoriban a menyecskék viseltek. A kiszét az a lány vette föl először, akinek a házánál az öltöztetés történt. 24.0.

Nagyhét, nagycsütörtöki keresztjárás

drégelypalánkiak újabban csak a Kálváriával szembeni temetőkerszthez járnak. A többi keresztet már nem keresik fel, csak azok irányába fordulnak imádkozásuk, éneklésük alatt. (Jancsovics Istvánné Urbán Margit, 1920.) 33.o.

Drégelypalánkon a körmenet megkerüli a község szép Szentháromság-szobrát is. 38.o.

Májusfa állítás

Drégelypalánkon is csak az a lány kapott május elsején fát, akit a legények „érdemesnek tartottak erre“. Az úrbéresi erdőkből hozták a lombos gyertyánfát, s csak azokhoz vittek, akik „jobb gazdák vótak“. (Kormosói Sándor, 1934. 2004.) 60.o.

Pünkösd

Drégelypalánkon pünkösdvasárnap 10-12 lány ment együtt. Két nyolc-tíz éves kislány vőlegénynek és menyasszoynak öltözött. Az egyiknél kosár volt, amelybe a tojást szedték; a másiknál zsebkendő volt, ebbe meg a pénzt gyűjtötték. A faluban három csoport is járt: egyik Palánkon, a másik Kosdon, a harmadik pedig Drégelyen. (Jancsovics Istvánné Urbán Margit, 1920. 2004.) 81-82.0.

Comments are closed