Helyi gyermekjátékok gyűjteménye

Helyi gyermekjátékok gyűjteménye

Fűzögetés

Egy 15 cm körüli magasságú, 10 cm átmérőjű fából készült hengerbe lyukakat vájtak. Ehhez tartozott egy fa tű, amelybe madzagot fűztek. Ezzel a tűvel öltögettek egyik lyukból a másikba, mintegy varróöltéseket imitálva. Ha elfogyott a madzag, ki lehetett húzni a lyukakból és kezdeni elölről.

Ugróiskola

Ugróiskolát rajzoltak a földre az alábbi ábra szerint. Egy törött üveget, cserépdarabot a számozás sorrendjében dobtak a felrajzolt kockákba, amit egy, vagy páros lábon való ugrálás közben fel kellett venni és visszavinni a kezdéshez. Aki rálépett egy vonalra, vagy kibillent az egyensúlyából és letette a lábát, annak buki volt, vagyis hibát követett el. A büntetése az volt, hogy át kellett adnia a dobás jogát a következő játékosnak. Az győzött, aki elsőnek tudta végigjárni az ugróiskolát.
ugroGombozás

Snúrozásnak is nevezték. Egy vonalat húztak a földre, és néhány lépés távolságból gombokat kellett átdobni a vonal túlsó oldalára. Aki a legtöbbet tudta átdobni, az vihette az összes gombot. Elsősorban fiúk játéka volt.

Pitygolyózás

A földbe kis lyukat ástak, majd négyen négy oldalról közrefogták a lyukat és színes agyaggolyókat pöcköltek bele. Akinek a legtöbbet sikerült belejuttatni, azé lett az összeg golyó. Amikor még nem volt agyaggolyó, kecskegolyóval (kecskebogyó) játszották. Fiúk kedvelt játéka volt.

Kerekezés

Kerékpár abroncsot megfosztottak a gumitól, és magát a küllős kereket egy darab fával gurítva, futottak utána. Nem versenyeztek vele, aki elfáradt, átadta a másik gyereknek a játékot.

Gurgulyázás

Egy füves domboldalon lefeküdtek a földre és elkezdtek lefelé gurulni, miközben karjukat maguk mellé tették. Amikor leértek az aljba, felszaladtak a magaslatra és ismét legurgulyáztak. Fiúk és lányok is játszották.

Bogáncsozás

A réten bogáncsot szedtek és abból készítettek babákat, bútorokat. A bogáncs sűrű tüskéi összeragadtak és így lehetett alakokat formálni belőle. Fiúk és lányok is játszották.

Kötélugró

Két gyerek két oldalról megfogta egy darab kötél végét, forgatták egyre gyorsabban. Egy gyerek pedig beállt középre és páros lábon ugrált. Közben a következő neveket sorolták: Piri, Feri, Zoli, Sári, Mári, Ági, Klári. Amikor beleakadt a lába a kötélbe, cseréltek. Vegyesen játszották fiúk és lányok is.

Sáncocska

Egy árokba beleállt egy gyerek, a többiek pedig igyekeztek átugrálni az árkot. Akit a gödörben lévő elkapott, helyet cserélt vele. Vegyesen játszották.

Csön-csön gyűrű

Körbe álltak, tartották a kezüket, egy gyerek középen állt és a tenyerében lévő gyűrűt (lehetett egy darab kő is) igyekezett valakinek a tenyerébe csúsztatni úgy, hogy a figyelő észre ne vegye, hogy hová került. Ha kitalálta, hogy kinél van a gyűrű, más szereplőket választottak. Vegyesen játszották.

Gyertek haza libuskáim

A gyerekek választottak maguk közül egy gazdasszonyt és egy farkast. A többiek libák voltak. A gazdasszony elküldte a libákat távolabbra legelni, miközben a farkas elbújt egy közeli bokorba. A gazdasszony hívta a libáit, azok pedig válaszoltak az alábbi párbeszéd szerint:

– Gyertek haza libuskáim!
– Nem megyünk!
– Miért?
– Félünk!
– Kitől?
– Farkastól!
– Hol a farkas?
– Bokorban!
– Mit csinál?
– Mosakszik!
– Mibe mosdik?
– Arany medencébe!
– Mibe törülközik?
– Kis cica farkába!
– Gyertek haza libuskáim!

Az utolsó mondatra a „libák” odaszaladtak a „gazdasszonyhoz” akit pedig a farkas megfogott, az lett a következő játékban a farkas.

Katonás

A gyerekek két sorban álltak egymással szemben. Az egyik sor kezdte a szöveget, a másik válaszolt:

– Király, király adj katonát!
– Nem adunk!
– Akkor szakítunk!
– Szakíts, ha bírsz!

Ezek után a kezdő csapat legerősebb tagja nekifutott a másik sornak, hogy átszakítsa a kézfogást. Ha sikerült neki, valakit vihetett magával a saját csapatába. Ha nem sikerült a szakítás, akkor ő maradt ott az ellenfélnél. Fiúk és lányok is játszották.

Késdobálás

Két fiú szembe állt egymással. Az egyik egy kést dobott a földbe, s ahol az megállt, a másiknak oda kellett tennie a lábát. Aztán a másik dobott. Aki nem tudta már a lábát arrébb tenni, olyan távolságra volt a kés, az veszített.

Kiszámoló

„Éni, péni, jupinéni, efer, gefer, gumi néni
Ecc, pecc, kimehetsz, holnapután bejöhetsz
Cérnára cinegére, ugorj cica az egérre, fuss!
Ezzel a kiszámolóval számolták ki a hunyót, fogót.”

Bujócska

A kiválasztott hunyó befogta a szemét, s számolt egytől tízig egyesével. Addigra el kellett bújni a többieknek. A fogó elindult a keresésükre, s ha nem találta őket, azt kérte, hogy adj hangot, vagyis hogy szólaljon meg aki nagyon elbújt, és a hang alapján próbálta a hunyó megtalálni.

Labdajáték

A labdát a falhoz és a földre ütögették, közben mondókát mondtak:

„Egyenlőre, két kettőre,
Három hatra, hat kilencre,
Üsd ki tízre, tizenegyre,
Gyertyatartó, vaskoppantó,
Egy a falra, egy a levegőbe, tíz a földre!”

Ha valaki eltévesztette, vagy elejtette a labdát, átadta a játékot a következőnek. Az győzött, aki végig tudta a labdát pattogtatni.

Comments are closed