Megjelenés a médiában

Megjelenés a médiában

2020.04.01. – ÖNkormányzat – Híd épül – összekötve Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget

Drégelypalánk a Börzsöny hegység által határolt, Ipoly völgyében lévő község. Természeti értékeinek gazdagsága révén nem véletlenül része ez a terület a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak. Ám mégis szinte mindenkinek a település neve hallatán Arany János balladája, a Szondi két apródja jut az eszébe, és egyúttal a gazdag történelmi múlt, amelyre építeni lehet. A közeli, vulkanikus sziklacsúcson áll a várrom, amelyet egykor Ali budai pasa tízezres seregével támadott. Drégely történetét Arany a valósághoz hűen verselte meg; a község honlapján található történelmi dokumentumok még azt is megörökítették, hogy a két apród, akiket a kapitány az ellensége nemességében bízva kiküldött az ostrom előtt a várból, még négy év múlva is a pasa udvarában volt. A hely napjainkban is a hősi helytállás és a hazaszeretet szimbóluma. Évente 12-13 ezer turista látogat ide. A községet és Rigó Dávid polgármestert szeretnénk bemutatni lapunk olvasóinak.
Tovább a teljes cikkre!


2020.02.20. – National Geographic – Drégely vára és a Kámor-hegy legendái

Nagyorosziból a zöld sáv turistajelzést követve értük el történelmi emlékhelyünket a Drégely-várat. Az ide látogatóknak nem árt felkészülni, hiszen a vár kizárólag gyalogosan közelíthető meg és a kezdetben lankásabb turistaút hamarosan sokkal meredekebb és kitartóan elnyúló kaptatóba megy át. A félig leomlott kőfalak között, zegzugos, néhol sötétbe burkolózó lépcsőn botorkáltunk fel a vár belső udvarába. A 444 méter magas, magányos sziklacsúcson álló épületmaradványokból remek kilátás nyílik a Börzsöny-hegység környező hegycsúcsaira. A vár első írásos említése 1285-ből származik, ám jelentősége jóval később, a török hódoltság idején, a felvidéki bányavárosok védelmében játszott szerepében mutatkozott meg igazán. Végül az előrenyomuló török seregek jelentős túlerejével szemben a várvédők tehetetlennek bizonyultak és 1552-ben Szondi György várkapitánysága idején a vár elesett.
Tovább a teljes cikkre!


2020.02.18. – Nógrád Megyei Hírlap – A hagyományokat éltetve farsangoltak Drégelypalánkon

Farsangi mulatságot rendezett a hétvégén a Drégelypalánki Hagyományőrző Csoport. A bálba meghívást kapott a falu lakossága, valamint mindazon partnereik, akikkel az év során szorosabb együttműködést alakítottak ki. A farsangi bálban az elmaradhatatlan jelmezes felvonulás és táncmulatság mellett a csoporttagok egy fonóbeli vidám, csipkelődős jelenet előadásával is emelték a hangulatot. S hogy igazán hűek legyenek a farsangi hagyományokhoz, saját maguk által készített kocsonyával és farsangi fánkkal várták a mulatni vágyókat.
Tovább a teljes cikkre!


2020.01.13. – Nógrád Megyei Hírlap – Fiatalos szemlélettel vezeti faluját Drégelypalánk polgármestere

Megyénk egyik legnagyobb történelmi múltú települése a másfél ezer lakosú falu, ahol a múlt emlékeinek ápolása éppoly hangsúlyos, mint lakói jövőjének biztosítása. Drégelypalánk 2019 októberében megválasztott új vezetőjének számos elképzelése van arról, hogyan lehetne még többek számára vonzóvá tenni a falubeli életet. Rigó Dávid polgármesterrel az előttük álló tervekről, feladatokról beszélgettünk.
Tovább a teljes cikkre!


2019.12.07. – Várlexikon – Drégely – A vár rövid története

Veszprém elfoglalása után bizonyossá vált, hogy Ali budai pasa Drégely, Ságot és Gyarmatot kívánja elfoglalni. 1552. július 6-án 8-10000 főnyi haddal indult Drégely felé és körülzáratta a várat. Este a sági őrség parancsnoka jelezte ezt Teuffel lévai főkapitánynak: “Az bassa immáron Dregheol alath vagyon mind algyustul, az néppel siessen Nagyságtok.” Teuffel erősítést kért, de ez nem érkezett meg. Érdekesség, hogy Szondy tisztában volt az esélyeivel. Nem sokkal korábban írta Paksy Jánosnak Komáromba, hogy a várat maximum 4 napig tudja megtartani.
Tovább a teljes cikkre!


2019.08.17. – Concrete Média – Rangos kitüntetést vehetett át hat nógrádi polgármester

Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köztársasági elnöki kitüntetéseket, Életmentő Emlékérmet, valamint belügyminiszteri elismeréseket adott át az állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István király tiszteletére megrendezett ünnepségen.
A Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát Adományozták: Drégelypalánk község fejlesztése érdekében végzett közel három évtizedes településvezetői tevékenysége elismeréséül Dombai Gábor úrnak Drégelypalánk község polgármesterének.


2019.07.08. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondi György várkapitányának kora elevenedett meg Drégelypalánkon

Drégely várának romjai a nemzeti örökség részét képezik. A véráztatta történelmi falak lábainál 27. alkalommal szerveztek Drégelypalánk lakói múltidéző programsorozatot a Szondi-kultusz ápolására. A hősi csata 467. évfordulójának résztvevői igazi időutazást tehettek.
Tovább a teljes cikkre!


2019.06.15. – Magyar Kurír – A papság prófétai küldetés – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Esztergomban

Június 15-én, szombaton Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek falunk szülöttjét, Fehér Zoltán diakónust
áldozópappá szentelte az esztergomi bazilikában.
Tovább a teljes cikkre!


2019.06.01. – Nógrád Megyei Hírlap – Zegzugos börzsönyi ösvényeken tekertek

Csaknem másfél évtizedes múltra tekinthet vissza a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület kerékpártúrája, amelyre minden év májusában szerte az országból, sőt, még a Felvidékről is érkeznek a bringás tekerés szerelmesei. A kirándulást 2006-ban indította útjára az egyesület.
Tovább a teljes cikkre!


2019.05.29. – Nógrád Megyei Hírlap – Drégelypalánknál épülhet az Ipoly újabb hídja

Kétoldalú megállapodást írt alá egy új Ipoly-híd megépítéséről Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég között kedden Révkomáromban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Érsek Árpád, Szlovákia építésügyi és közlekedési minisztere – írja az MTI.
Tovább a teljes cikkre!


2019.04.04. – Természetjáró – Drégely vára
dregely_vara
A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Az erdőségekkel körülvett 444 méteres magaslaton található várromért és a pompás kilátásért megéri felkapaszkodni.
Tovább a teljes cikkre!


2019.03.21. – Nógrád Megyei Hírlap – Drégelypalánkon komoly összefogással lendíthetik fel az idegenforgalmat
01fenn-898x600
Trendek a falusi turizmusban, avagy hogyan csábítsunk vendégeket településünkre címmel szervezett előadást és műhelymunkát a drégelypalánki Sugárkankalin Turisztikai Egyesület a helyi Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.
Tovább a teljes cikkre!

 

Megjelenés a médiában (2018)
Megjelenés a médiában (2017)
Megjelenés a médiában (2016)

Megjelenés a médiában (1895-2015)

Comments are closed