Közösségek, csoportok

Közösségek, csoportok

Drégelypalánki Hagyományőrző csoport

Kapcsolattartók:
Benyó Jánosné
(elnök)
Pásztor Ildikó
Tóth Zsuzsanna
(oktató)
Cím: 2646 Drégelypalánk, Fő út 7/D.
Telefon: 35/567-070

Bemutatkozás:

Drégelypalánki Hagyományőrző csoport 2009. októberében alakult a helyi énekelni és táncolni szerető asszonyokból. Céljuk elsősorban a helyi, palóc népdalok csokorba szedése, éneklése, a palánki hagyományok összegyűjtése, ápolása. Eleinte saját kedvtelésükre énekelgettek, majd rövidesen megérkezett az első felkérés nyilvános szereplésre, majd ezt követte a többi. Repertoárjuk folyamatosan bővül bordalokkal, tréfás népdalokkal, karácsonyi, nemzeti ünnepekhez kapcsolódó dalcsokrokkal és erdélyi énekekkel. Rendszeres résztvevők Drégelypalánk kulturális rendezvényein, ünnepnapjain, ezen kívül műsoraikkal szívesen vesznek részt környékbeli és távolabbi települések rendezvényein is. A próbákon és fellépéseken zenei kíséretük Lukács Ákos tangóharmonikával. A táncokat és a dalokat Tóth Zsuzsanna tanárnő tanítja.

A hagyományőrző csoport 2020-ban egyesületet hozott létre, melynek neve: DRAGOLY Hagyományőrző, Kulturális és Szabadidős Egyesület
Az egyesület őszi rendezvényei: Őszi fesztivál


Drégelypalánki Szondi Nyugdíjas klub
nyugdíjas szentkút

Újjáalakult a Nyugdíjas klub!

2018. május 22 én alakultunk meg Ragács Imréné lemondása miatt. A csoport vezetőjének Magyar Ferencnét választották. A létszám azóta 16 főre emelkedett. Programjaink nagyon színvonalasak voltak a 2018-as évben. Június elején RAM színházban voltunk a Cindarella c. előadáson. Kimentünk a Sáferkúthoz szalonnát sütni, ki biciklivel, ki vonattal. Salgótarjánba is meghívást kaptunk a VIII. Országos Dalos Díjkiosztó Gálára, majd innen ellátogattunk a Füleki várba.
Júliusban Szentendrére a Skanzenbe mentünk a tolmácsi nyugdíjasokkal. A hónap végén Nagy Margóéknál szilvalekvárt főztünk, a kísérő finom csülök pörkölt sem maradhatott el. Ádám még halat is sütött nekünk. Augusztusban Csillebércen voltunk egy szabadtéri előadáson, ahol a Hazám, Hazám című operettet láttuk. Részt vettünk az augusztus 20-i ünnepségen, ahol a hagyományőrzők nagyon szép műsort adtak elő.
Szeptember 15-én a rétsági Nyugdíjas Találkozóra kaptunk meghívást, ahol a palánki hagyományőrzők egy színvonalas műsorral szerepeltek, hiszen tagjaik között több nyugdíjas van. Egyik kedves nyugdíjasunk, Nagy Margó nagyon csodálatos kézműves kiállítására verssel, énekkel készültünk.
Október 1-jén az Idősek Világnapja alkalmából Drégelypalánkon a 80-éven felüli nyugdíjasokat (66 szerény kis élelmiszer csomaggal) ajándékoztuk meg.
Szeptember végén Nagy Margótól meghívást kaptunk a búcsúztatására, mivel elköltöztek a faluból. Nagyon finom vacsorával kedveskedett nekünk. Nem válik meg tőlünk, marad továbbra is a nyugdíjas csoport tagja.
Szeptember utolsó napján Vácon voltunk színházban,  az Édes Alkony c. komédiát láttuk Harsányi Gábor főszereplésével. November elején a BOK csarnokban voltunk Pesten. Itt az ÉDES ANNA című musicalt láttuk, nagyon szép volt. December 12-én ünnepélyes évzáró karácsonyi gyűlésre került sor, amelyet összekapcsoltunk egy nagyon finom vacsorával. Az óvodások karácsonyi műsorára is meghívást kaptunk, amire előzőleg kis ajándékokat készítettünk. A Hagyományőrző csoporttal együtt vettünk részt, nagyon jó kis műsorokat adtak elő.
Meghívást kaptunk a Karitász csoport karácsonyi ünnepségére is. A nyugdíjas klub a jövőben szeretné kapcsolatait tovább bővíteni, hogy a falu közösségi életébe még jobban  bekapcsolódhasson.

Magyar Ferencné
A nyugdíjas klub vezetője

Bemutatkozás (2018-ig):

2003 őszén alakult meg a Nyugdíjas klub Pásztor Ildikó művelődési ház igazgató vezetésével. Elfoglaltsága miatt azonban új vezetőt kellett választani, s a tagság nekem adott bizalmat. Létszámunk 25 fő körül van átlagosan, de sajnos sok tagunkat kellett az elmúlt években elkísérni utolsó útjára a temetőbe. A vezetésem alatt számos érdekes, gazdag programot szerveztünk a klubban. Minden évben ellátogatunk Mátraverebély – Szentkútra az Idősek búcsújára, volt év, hogy két busszal is.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy eljutottunk Ópusztaszerre a Feszty körképet megnézni. Voltunk a Pozsony melletti Máriavölgyben, egy alkalommal a parlamentben is jártunk. Minden évben a természet lágy ölén, a pincéknél az Aranygombon, Kishegyen majálisozunk. Finom ebédeket főzünk és mindenkinek elénekeljük a nótáját. Köszönet a vendéglátó gazdáknak.

DSC00646Évek óta csatlakoztunk a Nagy Családosok Országos Szövetségéhez. Befőtteket, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat adományozunk rendszeresen. Volt, hogy 110 üveget is tudtunk adni a rászorulóknak. Hálás köszönet az adományozóknak. A Budapesti Nagy Családosok kapták az összegyűjtött üvegeket.
up1-1024x768A nyugdíjas klub tagjai közül többen a Drégelypalánki Hagyományőrző csoport tagjai is, akik rendszeresen vidám, tréfás műsorral szórakoztatják a közönséget.
Minden évben megrendezik a szüreti felvonulást Drégelypalánkon. Mi a terményes kocsit készítjük fel, de a felvonulásban is részt veszünk.
A Szondi várünnepségen többen segítenek a főzésben és a várlátogatók kalauzolásában.

Megfáradt tagjainkat gyógyvizekben ápoljuk, hogy egy kicsit feltöltődjünk a mindennapokra. Pihentünk Jászapátiban, Erzsébet kártyával pedig budapesti fürdőkbe volt lehetőségünk ellátogatni.
up2

Drégelypalánk község Önkormányzata rendszeresen segíti és támogatja működésünket. Köszönet érte!

Ragács Imréné

Comments are closed