2018. augusztus 4. – A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület Drégelypalánkon

2018. augusztus 4. – A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület Drégelypalánkon

Az ipolybalogi Szent Korona Ünnepen immár harmadik alkalommal vettek részt a Szent Korona Lovas Túra résztvevői. Az augusztus 1-je és 5-e között megvalósuló túra kiindulási pontja Veresegyház volt, az út során mintegy 115 kilométert tettek meg. Az egyes állomásokon magyar történelmi emlékhelyeket látogattak meg, elhelyezve a tisztelet koszorúit.
Nógrádból pénteken délután Drégelypalánkra érkeztek, ahol lenyergeltek és a sportpályán álomra hajtották fejünket. Szombaton reggel a Szondi szarkofágnál sorakoztak fel a lovasok, hogy tiszteletüket fejezzék ki a hős várkapitány képletes sírja előtt. Dombai Gábor polgármester úr fogadta a lovastúra résztvevőit, s a Szent Korona másolatot tartó zászlórúdra felkötötte a szalagot. A „Szondi vitézei” csapatból hagyományőrző viseletbe öltözve Lukács Ákos és Lukács Zoltán tiszteletadása mellett a lovasok megkoszorúzták a szarkofágot. Ezt követően a csapat egy tiszteletkör is tett a falu főbb utcáin.
A folyón átkelve érkeztek meg Ipolybalogra, ahol részt vettek a XIV. alkalommal megrendezett Szent Korona Ünnepen. A túrát lóháton, végig történelmi viseletben tették meg, így állítva emléket a Szent Korona 1304-es prágai útjára, amely szintén Vácon és Ipolybalogon haladt keresztül.
(A hagyomány szerint útközben egy éjszakán át az ipolybalogi Árpád-kori erődtemplom szószék alatti üregében őrizték a Szent Koronát.)

Vissza a képtárba

Comments are closed