2017. augusztus 5. – A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület Drégelypalánkon

2017. augusztus 5. – A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület Drégelypalánkon

Idén másodszor került megrendezésre a Szent Korona Lovastúra

A Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület lovasai VERESEGYHÁZRÓL kezdték meg útjukat a Dunakanyaron át, (Vác-Verőce) a Börzsöny erdőin, mezőin keresztül haladva, majd Felvidéken az Ipoly folyó partján, IPOLYBALOGRA érkeztek. Útjuk során koszorúkat helyeztek el jelesebb történelmi események helyszínein. Nógrád vára után a Börzsönyön keresztül Drégelypalánkra érkeztek, ahol lenyergeltek és a sportpályán álomra hajtották fejünket. Szombaton reggel a Szondi szarkofágnál sorakoztak fel a lovasok, tiszteletüket fejezték ki a hős várkapitány képletes sírja előtt. Dombai Gábor polgármester úr fogadta a lovastúra résztvevőit, akik egy tiszteletkört is tettek a falu főbb utcáin.

A túra további része az Ipoly partján vezetett, majd Ipolybaloggal szemben a folyón átkelve érkeztek meg a túra végpontjához. Ipolybalogon részt vettek a XIII. alkalommal megrendezett Szent Korona Ünnepen, ahol a Szent Korona hitelesített másolatát vezették fel a menettel a Kápolna-dombra. A túrát ló háton, végig történelmi viseletben tették meg, így állítva emléket a Szent Korona 1304-es prágai útjára, amely szintén Vácon és Ipolybalogon haladt keresztül. A lovasok a 4 napos túra alatt körülbelül 100 km-t tettek meg.

Megjegyzés:
Hont megye monográfiája szerint Ipolybalog temploma már 1100-ban a mai helyén állt. A templom tornyán ma a magyar királyi korona mása látható. Ennek okát azzal magyarázzák, hogy Károly Róbert magyar és Vencel cseh király trónviszálya idején a koronát egy éjszakán át ebben a templomban őrizték, 1304 augusztusában.

Vissza a képtárba

Comments are closed