Könyvtár – Végh József: Vőfélykönyv

Végh József: Vőfélykönyv

VőfélykönyvFalvainkban mindig is voltak tollforgató parasztemberek, kik gondolataikat rímpárokba szedve írták le, s örökítették meg életük, s falujuk jelentős eseményeit. Ők azok, kik leírták a katonaélet szépségeit, keserű helyzeteit, s ők azok, akik vállalkoznak arra, hogy bajtársaik helyett is papírra vetik a távoli otthoniak számára küldött sorokat. Ettől már csak egy lépés, hogy természetesen ők azok is, kik békeidőben kérésre verset fabrikálnak a szeretett leánynak elküldendő, s persze főszereplői a lakodalomnak, hol afféle szóvivőként beszélnek mindenki helyett, kik nem szoktak hozzá a nyilvánosság előtt való szóhoz. Vőfélyek nélkül nem volt lakodalom elképzelhető. Ők az események kézben tartói, irányítói, nekik kell ügyelni arra, hogy a menet idejében induljon és érkezzen a templomba, a kikéréshez, s hogy az események pörgő egymásutánban történjenek. Ügyelnie kell arra, ha „holtidő” keletkezik, ilyenkor előpattanjon, s egy-egy tréfás verssel szóval tartsa, felvidámítsa a násznépet. A jelenlévők persze sokszor hallották már ezeket a verseket, olykor szinte kívülről tudják már ő maguk is, mégis nagyokat derülnek rajta, várják őket s hiányolják, ha netán egy-egy versezet elmarad. A vőfély persze nem telepedhet rá az eseményre, hanem kellő érzékkel kell látnia, hogy meddig viheti a szót, s mikor kell hagynia az eseményeket zajlani. A vőfély dolga az is, hogy a vőfélyverseket mindig az adott alkalomra igazítsa. Ez főleg a búcsúztatókra igaz, hiszen attól függően, hogy a házasulandó ifjak milyen családi környezetből érkeznek, kell szólniuk és senki nem maradhat ki a búcsúzók sorából. Később pedig már magától értetődő a jó hangulat, hiszen a jóféle étkek, italok, a zeneszó és a tánc megalapozzák ezt. Mindehhez hozzájárulnak a vőfélynek időről-időre felhangzó tréfás versei.
A vőfélykönyv versei mozzanatról mozzanatra követik, sőt tulajdonképpen elő is írják, szabályozzák a lakodalom hagyományos menetét. Bár a gyűjtés a Diósjenőn fellelt lakodalmas vőfélyverseket tartalmazza, azok legtöbbje azonban szinte bárhol felbukkanhat országszerte. A kéziratos vőfélykönyvek ugyanis valamennyien a 18. század végétől nyomtatásban, ponyván is megjelent könyvek utódai. Fő vonulata megfelel az onnan átvett versezeteknek.

A kötet kiválóan alkalmas arra, hogy a belőle nyert ötletekkel színesítsük a mai esküvők menetét. Egy-egy jól sikerült tréfa, alkalomhoz illő versezet hozzájárulhat ahhoz, hogy az esküvők egy egész életre szóló emlékezetes események legyenek.

Kapható a szerzőnél és a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban 1375 Ft-os áron.

Végh József:
Email: vegh.jozsef@gmail.com

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ
Pásztor Ildikó - ügyvezető igazgató
Cím: 2646 Drégelypalánk, Fő út 22.
Telefon: 35/300-392, 35/567-070, 30/576-6089
Email: info@dregelyvara.hu, pasztorildiko@gmail.com
Honlap: www.dregelyvara.hu

Comments are closed